Sunday, April 20, 2008





3 comments:

crocop said...

transformatori se uredi za menuvanje na naponot i jacina na strujata bez promena na frekfencijata.Izgradeni se od zelezno jadro i primaren i sekundaren kalem.Osnovna karakteristicna velicina im e koeficientot na transformacija koj moze da bide pogolem i pomal.Zaradi malite zagubi,tie se uredi so visok koeficient na polezno dejsvo.Tie naogaat siroka primena kako mali transformatori vo domakinsvoto i kako golemi postrojki vo industrijata i transportot na elektricna energija.
pozz.

margarita said...

* Трансформацијата на напонот е правопропорционална со односот на бројот на навивките.
* Трансформацијата на јачината на струјата е обратнопропорционална со бројот на навивките.
* Јачините на струите во примарот и секундарот се обратнопропорционални со соодветните напони, односно бројот на навивките во соодветните калеми.

Igor said...

Својството на наизменичните струи при течење низ проводници или калеми околу себе да создаваат променливо магнетно поле, а со тоа и променлив магнетен флукс, појавата на индукција ја прават актуелна за претворање на наизменичната струја со определена фреквенција во наизменична струја со истата фреквенција, но со помал или поголем напон. Уредите кои служат за таа намена се викаат трансформатори.